Esillä olevat artikkelit
Kuinka synonyymit auttavat hakukoneoptimoinnissa?

Kuinka synonyymit auttavat hakukoneoptimoinnissa?

Hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan verkkosivujen hakukonenäkyvyyden parantamista sisällöllisin keinoin. Jos haluat löytyä Googlesta, kannattaa opiskella ja harjoittaa hakukoneoptimointia niin paljon kuin mahdollista. Mikäli aika (tai kiinnostus) ei riitä, kannattaa hakukoneoptimointi ja sisällöntuotanto ulkoistaa. Asiantunteva hakukoneoptimoija pitää huolen siitä, että verkkosivustosi – oli se sitten lätkäfanin ykkössivu tai vaikka koiranvaatteiden verkkokauppa – löytyy Googlen ja muiden hakukoneiden hakutulosten kärkipäästä. 

Hakukoneoptimoinnissa tarvitaan laajaa sanavarastoa, jotta synonyymitkin tulisivat huomioitua. Tästä artikkelista selviää se, miten synonyymit voivat auttaa hakukoneoptimoinnissa.

Spesifit avainsanat ja synonyymit

Yksi hakukoneoptimoijan ensimmäisiä työtehtäviä on selvittää tärkeimmät avainsanat. Avainsanat ovat niitä sanoja, joilla netin käyttäjät tekevät hakuja asioista, joilla asiakas tahtoo löytyä verkosta. Kuvitellaanpa kampaaja, joka pitää blogia yrityksensä verkkosivustolla. Jos hakukoneoptimointi on tehty taitamattomasti – tai sivuutettu kokonaan –, ei yrityksen nettisivu löydy Googlen etusivulta ihmisten etsiessä paikkakunnan kampaamoita. Sen sijaan sivusto saattaa löytyä esimerkiksi koirankasvatusvinkkejä tai nokkoskeiton reseptiä haettaessa. On ihan kiva, että blogilla on lukijoita, mutta koirankasvatusvinkkejä tai nokkoskeittoa tarvitseva ei todennäköisesti tarvitse sillä hetkellä kampaamopalveluita. Kampaajan tilaukset eivät lisäänny, vaikka hän päivittäisi blogia joka päivä. 

Hakukoneoptimoija laatii sellaiset verkkosivut, että ne löytyvät kuluttajien tehdessä kampaamopalveluita koskevia hakuja. Avainsanoja ovat esimerkiksi kampaamo + paikkakunta, hääkampaus + paikkakunta ja permanentti + paikkakunta. Avainsanat ovat siis niitä hakusanoja, joita ihmiset todennäköisesti hakukoneeseen syöttävät tiettyjä palveluita tai esimerkiksi tuotteita etsiessään. Hakukoneoptimoija kiinnittää huomiota niin verkkosivujen osoitteeseen, metateksteihin, kuvateksteihin kuin esimerkiksi sivujen latausnopeuteenkin. Hakukoneoptimoinnin voi ulottaa myös blogin sisältöön ja sisäisiin sekä ulkoisiin linkkeihin.

Kampaamo on siitä huono esimerkki, että sille ei ole synonyymiä. Synonyymi on samaa tarkoittava sana. Esimerkiksi lätkä on jääkiekon synonyymi, ja koiran kouluttajaa etsivä voi käyttää myös sanaa koirakuiskaaja. Jotta jääkiekkosivusto löytyisi myös lätkä-sanaa käyttäville, on hyvä hyödyntää molempia termejä verkkosivustoa hakukoneoptimoidessa. 

Tämä ei ole kuitenkaan ainut syy käyttää avainsanojen synonyymejä. Google osaa aika hyvin suomea, eli se tietää monien sanojen synonyymit. Google ymmärtää lätkän ja jääkiekon samaksi asiaksi, aivan kuten se osaa yhdistää myös rännit ja vesikourut. Seuraavaksi kerrommekin toisen tärkeän syyn hyödyntää synonyymeja.

Tekstin tulee olla miellyttävää lukea

Joku saattaa ajatella, että verkkosivustohan on helppo hakukoneoptimoida: sen kuin kirjoittaa kaikki tärkeimmät avainsanat listamuotoon ja julkaisee sivuston. Google-näkyvyyden parantaminen ei kuitenkaan ole näin yksinkertaista. Google ja Googlen käyttäjät arvostavat kiinnostavaa, informatiivista ja lukukokemukseltaan miellyttävää tekstiä. Sivustolle kannattaa lisätä historiikkeja, esittely- ja tuotetekstejä, ohjeistuksia, UKK-osio ja blogityyppisiä artikkeleita. 

Kaikkien tekstien tulee olla mukavia lukea. Mukavuus tarkoittaa muun muassa virheettömyyttä ja sujuvuutta. Jos teksti on tungettu täyteen avainsanoja, kärsii lukukokemus. Avainsanojen liiallista käyttöä tulee siis välttää, ja spesifien avainsanojen lisäksi sekaan kannattaa laittaa myös synonyymeja. 

Lukijan kannalta on miellyttävämpää, jos kannettavan tietokoneen lisäksi tekstissä viitataan myös läppäriin tai sylimikroon – vaihteluhan tunnetusti virkistää. Kukkapenkin lisäksi kannattaa kirjoittaa myös istutuksista, perennapenkistä, puutarhaistutuksista ja niin edelleen. Tekstin kannalta on hyvä myös välttää liian pitkiä lauseita. Puhekielen tai jopa murteen käyttäminen voi olla OK, jos se istuu yrityksen brändiin. Kirjoitusvirheet (varsinkin yhdyssanavirheet) voivat ärsyttää lukijoita, joten kirjoittajan on hyvä käyttää jotain oikolukuohjelmaa. 

Kuvan-optimointi

Mistä avainsanat löytyvät?

Mistä avainsanat löytyvät?
Avainsanoja ei vedetä hatusta. Avainsanatutkimus on kaiken A ja O, ja siinä voi käyttää apuna Googlen Avainsanojen suunnittelijaa. Myös kilpailijoiden käyttämät avainsanat ja niiden hakuvolyymit kannattaa selvittää. On hyvä tutustua siihenkin, millaisia sanantäydennyksiä Google tarjoaa eri hakusanoja ja -lauseita hakukenttään kirjoittaessa. 

Ei ole tarkoitus käyttää kaikkia Googlen tarjoamia avainsanoja synonyymeineen. Valinnat tehdään hakuvolyymien, vaikeusasteen ja sen perusteella, miten hyvin avainsana vastaa sivuston sisältöä. Kaikista kilpailluimmat avainsanat kannattaa jättää rauhaan, sillä niitä käyttämällä voi ”hukkua massaan”. Kilpailluimpiin avainsanoihin voi tarttua myöhemmin, jos pääsee Googlen etusivulle ja niin sanotusti kansan suosioon muilla keinoin.

Vaikka liikennevirta ja tilaukset lisääntyisivät, kannattaa jatkossakin kiinnittää huomiota hakukoneoptimointiin, mahdollisen blogin päivittämiseen, sivuston käyttäjäystävällisyyteen ja turvallisuuteen sekä verkkosivuston nopeuteen. Hyväkin sisältö voi jäädä lukematta, jos sivusto ei ole mobiiliystävällinen – nykypäivänä ei malteta odottaa sivuston latautumista kovinkaan montaa sekuntia.